Bach-virágterápia
Bach-virágterápia főoldal arrow Erények és hiányok
Erények és hiányosságok Nyomtatás E-mail

Életfeladatunk tartalma vagy potenciáljai, amit a személyiségnek kell kifejeznie, nem konkrét természetűek. Felsőbb eszmei kvalitások, melyeket Edward Bach „isteni tulajdonságoknak" vagy »felsőbb természetünk eré­nyeinek" nevez. Ide tartozik például a szelídség és az erő, a bátorság és az állhatatosság, a bölcsesség, az öröm és a céltudatosság.

Életfeladatunk tartalma vagy potenciáljai, amit a személyiségnek kell kifejeznie, nem konkrét természetűek. Felsőbb eszmei kvalitások, melyeket Edward Bach „isteni tulajdonságoknak" vagy »felsőbb természetünk eré­nyeinek" nevez. Ide tartozik például a szelídség és az erő, a bátorság és az állhatatosság, a bölcsesség, az öröm és a céltudatosság - minden idők nagy költői kívánatos erényekként énekelték meg őket. Ezek a kvalitások vagy potenciálok az emberiség eszményi archetipikus lelki koncepcióinak is nevezhetők, melyek megvalósulása egy nagyobb egész részeként az igazi boldogságot jelenti.

lelekterv 

A lélek és a felsőbb én életterve a személyiség számára

 

Ha ezek a potenciálok nem valósulnak meg, előbb-utóbb ellentétes érzés támad: a boldogtalanság. Aki nem fejezett, meg nem valósított erények árnyoldalukban jelennek meg „hiányosságként" -mint például a büszke­ség, a kegyetlenség, a gyűlölet, az egoizmus, a tudatlanság, a mohóság. Ezeket a jellemgyengéségeket Edward Bach az emberiség alapbetegségeinek és a testi megbetegedések igazi okainak nevezi.

  * Mechtild Scheffer - Az eredeti Bach-virágterápia (Magyar Könyvklub - 2001)